Ronald McDonald House Stanford – Designing a Home for Hope

 

Ronald McDonald House Stanford – Designing a Home for Hope

The Ronald McDonald House at Stanford provides a home-away-from-home for families of children with life-threatening illnesses receiving treatment at the Lucile Packard Children’s Hospital. The House is a cost effective lifeline, which allows families to stay together – eat, rest, sleep, and regroup – in a comforting, inclusive, and supportive environment. Today the home is forced to turn away 40-50 families each day due to lack of room availability. Our current project, Where Hope Has a Home will allow all those in need to be served.

BAMO’s portfolio spans the globe, but it’s this wonderful project that has our creative and philanthropic juices flowing. Joining forces with the San Francisco Design Center and Bay Area colleagues, BAMO is designing the Lobby, Great Room, and Kid’s Great Room for RMH-S’s expansion. The project will not only increase family rooms from 47 to 123, but also make this the largest Ronald McDonald House in the world.

With the funds we raise, we can help give the house a warm and personal feel, a departure from the institutional feel these facilities can often have. We are hoping to raise at least $100,000 for the cost of furniture and finishes, which will allow our ambitious design of the Lobby and Great Rooms to come to life. These wonderful changes will not be possible without the generosity of our community.

Please donate to our Team Page – it’s a wonderful, tax-deductible way to better the lives of deserving families.

 

 

RMH

A home away from home

At the new Ronald McDonald House at Stanford, the Lobby is the first opportunity to welcome families from all walks of life. Here we wish to create an atmosphere that is “home away from home,” one of comfort, inclusiveness, and support.

 

Live Oak tree

The inspiring Live Oak Tree

In our visit to the existing house we fell in love with the majestic California Live Oak that a few residents were enjoying sitting on benches outside. Our design proposal seeks to capture that feeling of shelter, the feeling of being in a garden setting, relaxed, casual and reflective of the California indoor-outdoor living style. This entry “Courtyard” would serve as a gathering place, as well as a place to celebrate the seasons, or the individuality of the residents with a central sculptural “House Tree” that could be decorated by all.

 

California casual

Just beyond the Courtyard are the “Great Rooms” for adults and for kids. As the main un-programmed lounging spaces of RMH-S, these are conceived as relatively quiet, comfortable living rooms with ample natural daylight and open views to the greenery beyond.

We think these spaces could be a fantastic “front door” for the entire Ronald McDonald House – Stanford. It is a chance to show the best of what RMH-S is, and what it has to offer its families and the entire country.

Interactive and playful

Interactive and playful

 

Family focused

Family focused